Al mijn werk is gebaseerd op  Zen tekenen. Over Zen tekenen heb ik diverse hardcover boeken geschreven welke bij diverse uitgeverijen zijn verschenen. De Nederlandse titel 'het Zen tekenboek’ is inmiddels in een nieuwe uitgave bij uitgeverij Edicola verschenen. Het Engelstalige 'Zendrawing Pack' is geschreven in samenwerking met Willem Radder en uitgegeven door Rockpoint publishers (Quarto publishing group UK).

 

Ook heb ik samen met Willem Radder een aantal  e-books geschreven en die zijn uitgegeven door uitgeverij Buddhas at Home. Deze zijn te downloaden via Amazon, Apple Kobo etc.

Zen tekenen is een heel ontspannen manier van (realistisch) tekenen. Iedereen kan het leren en je hebt er geen talent voor nodig. Zelfs kinderen kunnen er al mee uit de voeten. Je kunt Zen tekenen ook gebruiken als meditatietechniek, om te ontspannen, stil te worden en te genieten van het moment.

 

Door Zen tekenen ga je veel bewuster waarnemen en uiteindelijk beter tekenen. Het zien is eigenlijk belangrijker dan de tekening. Die mag ook helemaal mislukken, dat geeft vrijheid en onbezorgdheid. Je kijkt en tekent voor je plezier en als daar mooie tekeningen uit voortkomen is dat mooi meegenomen.  Grappig genoeg komen die als vanzelf zodra je in de juiste gemoedstoestand zit. Je moet dus eerst leren het resultaat los te laten.  Zen tekenen kan resulteren in heel grappige, mooie, gedetaileerde en verfijnde tekeningen.

 

Zen tekenen opent  ook je ogen voor alle schoonheid om je heen. Het maakt je meer bewust van jezelf en je omgeving en het maakt je bewust van hoe je waarneemt. In de boeken staan een aantal oefeningen beschreven die uitleggen hoe je dit kunt doen. Het gaat er vooral om dat je de tijd en rust neemt om iets de volle aandacht te geven. Lukt dit, dan kun je tekenen met behulp van een reflex. Je handen tekenen dan vanzelf wat je ogen zien. Het kost geen inspanning, maar geeft juist energie!

 

Klik op de afbeeldingen van de boeken voor meer informatie over de desbetreffende hardcover of op de afbeeldingen van de desbetreffende e-books.

 

© 2018 Michelle Dujardin | Frans Halskade 227, 2282TZ Rijswijk, Nederland
© 2018 Michelle Dujardin | Frans Halskade 227, 2282TZ Rijswijk, Nederland
© 2018 Michelle Dujardin | Frans Halskade 227, 2282TZ Rijswijk, Nederland
© 2018 Michelle Dujardin | Frans Halskade 227, 2282TZ Rijswijk, Nederland