Zen tekenen is een heel ontspannen manier van (realistisch) tekenen. Iedereen kan het leren, je hebt er geen talent voor nodig. Zen tekenen doe je in eerste instantie voor je plezier.  Je leert om jezelf wat minder streng te beoordelen. Zodra je jezelf toestaat dat de tekening mag mislukken kan dat een  bevrijdend gevoel geven. Je kunt nu al je aandacht op het onderwerp richten zonder je druk te maken om het resultaat en dat komt de tekening ten goede.

 

 

Zen tekenen kan ook gebruikt worden als meditatietechniek. Het is een uitstekende manier om stil, rustig en aandachtig te worden. Je zou het ook 'mindful' tekenen kunnen noemen. Het uitgangspunt is dat je bewust leert waarnemen en dat je  tekent om van binnen stil te worden. Het resultaat is in eerste instantie minder belangrijk, maar grappig genoeg worden tekeningen als vanzelf veel fijner en gedetaileerder.

 

 

 

 

Er bestaat een hardnekkig fabeltje dat alleen mensen met een speciaal talent goed kunnen tekenen. Om te kunnen tekenen heb je geen speciaal talent nodig. Net zoals je kunt leren lezen en schrijven, kun je leren tekenen. Natuurlijk zijn er mensen die dit van nature beter kunnen dan anderen. Dat geldt ook voor taal en rekenen.

 

Het punt is dat je voor het maken van een tekening op een andere manier moet kijken dan je misschien gewend bent.  Daarbij spelen onze hersenen ook een belangrijke rol. Met bepaalde trucjes kun je de hersenen in de juiste stand zetten en gaat tekenen een stuk makkelijjker.

 

Bij Zen tekenen maak je gebruik van de zogenaamde tekenreflex.

Zen tekenen is een heel toegankelijke en leuke manier om te mediteren, vooral omdat je mediteert terwijl je iets doet. Vanbinnen stil worden en 'niets doen' kan nog wel eens confronterend zijn voor onze drukke Westerse mind die altijd wat te doen wil hebben. Met potlood en papier voelt dat anders. Je richt je aandacht op je onderwerp en door het tekenen word je vanzelf rustiger en stiller. Het werkt als een positieve spriaal waarbij het tekenen je concentratie verhoogt en gedachten stil legt en door deze rust lukt het tekenen vervolgens ook beter.

 

Door Zen tekenen word je je veel meer bewust van je omgeving, eigen gedachten, gevoelens en intuitie.

Zen tekenen is de perfecte basis voor schilderen met aquarelverf en inkt.  Met behulp van de reflex resulteert Zen tekenen vaak in lichte contourlijnen die verder uitgewerkt kunnen worden. Deze lijn tekeningen zijn uitstekend in te vullen met inkt en aquarel. 'Zen aquarel' (zoals ik het nu noem) is schilderen en tekenen tegelijkertijd. Het is aquarelleren op grond van oosterse principes. Net als bij Zen tekenen probeer je de essentie van je onderwerp op een spontane manier te vangen. Over het algemeen geldt: less is more. Ook hier is het zoeken naar de juiste balans tussen weg laten of uitwerken.

 

In hoeverre je een aquarel uitwerkt is een kwestie van persoonlijke smaak. Mijn werkwijze kenmerkt zicht door een mix van lijnen en vlakken en weinig informatie op de achtergond. Het onderwerp is waar het om draait.

 

 

Video's geven een sfeervol en duidelijk beeld van Zen tekenen. Om die reden heb ik een aantal videos gemaakt de afgelopen jaren, waaronder deze hieronder. Bekijk de video's ter inspiratie of als extra uitleg bij de oefeningen in het Zen tekenboek of het Zen drawing Pack.

Ik geef lessen in Zen tekenen en Zen aquarel in Rijswijk. Je kunt bij mij terecht voor een individuele les of je inschrijven voor een workshop. Het is ook mogelijk om in onderling overleg les te krijgen op andere (buiten) lokaties.

 

 

Om een indruk te geven van wat mij zoal inspireert heb ik een overzicht gemaakt van lokaties, boeken,  kunstenaars en websites.

 

© 2018 Michelle Dujardin | Frans Halskade 227, 2282TZ Rijswijk, Nederland
© 2018 Michelle Dujardin | Frans Halskade 227, 2282TZ Rijswijk, Nederland
© 2018 Michelle Dujardin | Frans Halskade 227, 2282TZ Rijswijk, Nederland
© 2018 Michelle Dujardin | Frans Halskade 227, 2282TZ Rijswijk, Nederland
© 2018 Michelle Dujardin | Frans Halskade 227, 2282TZ Rijswijk, Nederland
© 2018 Michelle Dujardin | Frans Halskade 227, 2282TZ Rijswijk, Nederland